Sverige 2015

posted in: Nyheder | 0

I år var vi på ferie i Sverige – nærmere betegnet på Øland. Udover billederne nedenfor, har jeg lavet en lille video fra turen, som kan ses her.

Filnavnet på billederne indeholder ud over datoen også et nummer og et løbenummer – på sigt får jeg også beskrevet lidt på hvert enkelt billede, men det må vente i første omgang. Nummeret henviser til et sted på Øland, hvor vi har været (bortset fra 14, som er Eriksberg Vildt- og Naturpark nær Karlshamn på fastlandet)
Numrerne kan ses på kortet her:
Øland-kort

 

26. juli
Vi tog hjemmefra om formiddagen og kørte til Eriksberg, som første stop, for at spise den medbragte frokost. Vi var også rundt for at se lidt på Eriksberg. Vildt- og Naturparken skulle man betale for at køre igennem og da vi jo skulle hente nøgle m.v., valgte vi at droppe det.

Næste stop var på turistbureauet i Färjestaden på Øland, for at hente nøglen. En kort køretur og vi var ved huset i Kastlösa. Der var ikke nogen præcis adresse i papirerne, men heldigvis havde jeg været på Google Maps hjemmefra, så jeg var ret sikker på, hvilket hus det var 🙂

Efter udpakning og inspektion af hus og have, tog Nanna og jeg til Mörbylånga, for at handle ind til aftensmad og morgenmad.
Det havde været en lang tur og vi var alle trætte, så vi kom forholdsvis tidligt i seng – muligvis også fordi vi havde valgt ikke at have computer/iPad/telefoner/TV m.v. i brug – faktisk havde kun fruen og jeg mobiler med, primært for at kunne bruge GPS’en, men mobildata var slået fra 🙂

Næste gang vi rejser til Sverige eller Norge, vil jeg måske overveje et abonnement, som giver samme muligheder og pris for brug af mobil (både tale/sms/data), som i Danmark. Der var en del tidspunkter, hvor vi godt kunne have brugt lidt info om steder/vejret etc. Ellers var det et godt valg at fravælge den slags elektronik, for vi var alle mere nærværende end normalt.

 

27. juli
Vi havde valgt, at tage til den sydligeste del af Øland. På vejen derned gjorde vi et kort stop ved Västerstadsbadet – et lille område ved vandet, hvor der også var en del fugle. De første sommerfugle blev også spottet.

Nede på sydspidsen var der mange mennesker – deriblandt også nogle ornitologer, som kunne forstælle, at der var en del biædere i området. Jeg fik anvist stedet, så vi bagefter kunne tage derhen.

Først skulle vi lige kigge lidt rundt på seværdighederne. Jeg huskede fra tidligere, at der var et lille udkigshus og var på vej derhen, da fruen og pigerne gjorde mig opmærksom på, at man kunne se en sæl i en af kikkerterne i naturcentret. Det var i samme retning som udkigshuset, så jeg gik derned. Det viste sig, at der lå en hel koloni af sæler et stykke derfra.
Fruen og pigerne kom også derhen. Nogle svaler havde bygget rede inde i huset, så vi kunne også betragte dem komme med mad til ungerne.

Jeg var ret interesseret i at komme hen for at kigge på biædere, for dem har jeg aldrig set i naturen. Vi kørte hen og parkerede. Fruen og pigerne blev i bilen og hyggede, mens jeg travede afsted. Jeg fik ikke set en eneste biæder, men det var en dejlig tur og lidt flere sommerfugle kom på kortet.

Vi var efterhånden lidt brødflove. Jeg havde set på kortet, at der var en lille havn ikke så langt derfra – Gräsgårds Hamn – så vi kørte derhen og fik en gang fish & chips med remulade. Det var ret lækkert.

Havnen var ikke så stor, men vi gik lidt rundt og bl.a. ud på en mole ved siden af bolværket af store sten. Pludselig fik jeg øje på en lille mink – den var ret nysgerrig og jeg fandt ud af, at jeg faktisk kunne få den lokket lidt frem, så de andre også kunne se den og jeg kunne få taget nogle billeder 🙂

Mætte og tilfredse kørte vi til Stenåsa, hvor der ligger en helt fantastisk boghandel med naturbøger m.v. Jeg fik anskaffet mig nogle ret gode bøger om sommerfugle og guldsmede.

Bogen “Dagfjärilar i sydöstra Sverige – en guide til Blekinge, Småland och Öland” (ISBN 91-88124-46-0) er en anbefalelsesværdig bog. Den er (som det jo nok allerede er gættet) på svensk, men den er skrevet i et let tilgængeligt sprog og har kapitler om bl.a. levesteder og flyvetider ud over naturligvis en masse gode billeder, som gør det nemt at identificere sommerfuglene. De er nævnt med svenske navne, men også de latinske.

(Hvis du vil se billederne i originalstørrelse, så klik på et billede).
(Du kan dernæst bruge piletasterne til at bladre imellem billederne).

 

28. juli
Dagen startede med, at jeg tog til Möckelmossen, for at kigge på området. Vi var kørt der forbi, på vej hjem fra Stenåsa d.27., men de andre var ikke så interesserede i at tage dertil. Det var nu også lidt skuffende. Der var stort set ingen fugle og slet ingen sommerfugle. Formodentlig p.g.a. det lidt kedelige vejr – det var overskyet, ca. 15 grader og blæsende.

Jeg valgte at køre tilbage til huset og hente de andre. Vi fik lavet nogle madpakker og kørte op til Borgholm. Da vi alle tidligere havde været derinde, spiste vi vores madpakker på en rasteplads med udsigt til borgen og kørte i stedet mod Gråborg.
Desværre begyndte det at regne, da vi ankom, så vi kørte videre sydøst på. Der klarede det efterhånden op, så vi kørte ned til Bläsinge Hamn.

Efter lidt proviantering, kørte vi i retning hjem til Kastlösa. Efterhånden var vejret blevet helt dejligt, så vi besluttede at køre til Bejershamn, hvor jeg havde fået at vide, at der skulle være gode muligheder for at se sommerfugle.
Fruen og pigerne ville helst ned til vandet, så de parkerede ved nogle vindsurfere og jeg gik mig en tur med kameraet.

Der var rigtig mange fugle og de var forholdsvis tæt på, men nede ved vandet blæste det lidt rigeligt.
Til gengæld kom jeg nærmest i sommerfuglehimlen, da jeg gik ind i skoveområdet. Der var en lille lysning, hvor det vrimlede med sommerfugle. Det var “kun” de gængse arter, men en dejlig oplevelse – jeg fik bl.a. en irgrøn metalvinge på kortet – første gang jeg har set sådan en. Det endte da også med, at jeg havde fået gået en del km 🙂

Hjemme igen var der også gang i lidt sommerfugle i nogle af de mange sommerfuglebuske i haven.

Mens pigerne slappede af, gik fruen og jeg igang med maden. Efter nogle kortspil, gik vi til køjs, for vi var alle godt trætte.

 

29. juli
Fordelen ved at være kommet tidligt i seng var, at vi også kom tidligt op 🙂

Efter morgenmaden kørte vi mod Eketorps Borg, men opdagede et kort stykke fra huset, at man kunne komme ned til Lilla Dalby Naturreservat, så vi startede med en kort tur der.

Vi var alligevel fremme ved Eketorps Borg før kl. 9, men de lukkede først op kl. 10.30 og det ville koste 400,- kr. at komme ind. Vi besluttede at dem ville vi hellere bruge på Eriksberg Vildt- og Naturpark, på vejen hjem til Danmark.

Pigerne var mest stemt for at komme tilbage til huset, så vi kørte i den retning.

Jeg havde set på et kort, at der var en geologisk trädgård i nærheden af Degershamn, som vi ledte efter, men aldrig fandt. Til gengæld fandt vi et sted, der hed “Faktaplatsan Navet” – det var nu også interessant.

Næsten ved Västerstadsbadet, kørte vi ned til vandet og spiste vores medbragte mad, hvorefter vi kørte tilbage til Kastlösa.

Ældstedatteren foreslog, at vi skulle kigge indenfor på et galleri, som lå i byen. Det var et ægtepar, som havde udstilling af deres værker samt værksted. Vi fik en god snak med kvinden, som ikke forstod dansk særlig godt, men heldigvis lykkedes det at finde de svenske gloser frem af hukommelsen, så det gik fint.
De havde hver deres stil, men utrolig mange forskellige motiver og teknikker. Der var mange billeder, som jeg godt kunne have fundet på at købe, men vi havde heldigvis ikke plads i bilen 🙂

Kvinden havde nævnt, at glaspusteren i byen var dansk, så vi kiggede også lige ind der. Endnu et utrolig flot sted med mange fristelser, men her var prisen heldigvis med til at sætte begrænsningen.

Efter vi kom hjem, gik jeg til Lilla Dalby Naturreservat med kameraet. Det vrimlede nu med sommerfugle, men det blæste også forholdsvis meget, så de var ikke nemme at fotografere. Der var mange blåfugle og da Sverige byder på lidt flere blåfuglearter, skal jeg lige have identificeret dem, jeg fik fotograferet.

Det vrimlede med sandrandøjer, som er utrolig godt kamufleret. Derudover sætter de sig og folder vingerne og vender siden mod solen, så mange gange var de næsten helt usynlige. Det var første gang, at jeg fik den slags på kortet.

Jeg troede, at jeg ville komme ned til et sted, hvor jeg kunne komme hen over gærderne, men efterhånden viste det sig, at der ikke var nogen overgang, så jeg måtte forcere et gærde med el-hegn og næstefter et andet, for at komme ud til vejen, vi havde kørt på om morgenen. Det blev derfor til en tur på ca. 10 km 🙂

 

30. juli
Vi havde fået pakket om aftenen før og kom rigtig tidligt op, så allerede ved 9-tiden var vi på vej hjemad. Jeg fik taget et billede af gelænderet på trappen op til 1. sal. Det lignede, at der var et Nike mærke i træet 🙂

Hele ugen havde vi set møller og talt om, at vi burde stoppe for at kigge på dem. Da vi nu havde god tid (vi skulle senest være ude af huset kl. 12.00), holdt vi ind ved Mysinge Hög. Pigerne kunne så også lige få en vippetur på den lille legeplads 🙂

I sammenhæng med turistbureauet i Färjestaden, var der en udstilling, hvor man også kunne se en model af Øland. Alberte var med til at pege på Kastlösa, så vi kunne se, hvor vi havde boet.

Ligesom på udturen stoppede vi i Eriksberg Vildt- og Naturpark for at spise frokost, men denne gang tog vi også turen rundt i området. Vi så ikke bison, men havde en dejlig og begivenhedsrig tur.

Desværre var det mig, der kørte i starten og jeg havde ikke fået mit kamera med ind i bilen (man måtte ikke stoppe undervejs og stige ud), så da vi stødte på et par traner meget tæt på, blev jeg lidt ærgerlig. Heldigvis måtte man køre turen lige så mange gange, som man gad, men uheldigvis var de rykket meget længere væk.

Det blev alt i alt en pragtfuld ferie med hygge, afslapning, ture og fotografering (ikke mindst 😉 ), så det er helt sikkert ikke sidste gang, vi tager til Øland.

 

Siden sidst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.